Türkiye'nin Batum Başkonsolosluğunca, Gürcistan'ın Batum kentinde düzenlenen Acara-Doğu Karadeniz Spor Çalışma Grubu Toplantısı başladı.


Türkiye'nin Batum Başkonsolosu Yasin Temizkan, yaptığı konuşmada, çocuklara, gençlere ve her yaşta insana hitap eden sporun, iki ülke ilişkilerinin ileriye götürülmesinde önemli misyonu olduğuna işaret ederek, "Bu toplantıyla iki ülkenin, iki bölgenin spor alanındaki yetkililerini bir araya getirdik" diye konuştu.

Acara Özerk Cumhuriyeti Meclis Başkanı Avtandil Beridze ise Türkiye ile Gürcistan'ın her alandaki işbirliğinin örnek teşkil ettiğini belirterek, "Acara bölgemizin sporun belirli branşlarında çok başarılı olduğunu söyleyebilirim. Türkiye ile ilişkilerimizi spor alanında yapacağımız işbirliğiyle de geliştirebiliriz. Öncelikli olarak güreş ve futbolda işbirliğimizi geliştirebiliriz" dedi. Beridze, bazı spor branşlarının ülkelerinde daha gelişmiş olduğunu dile getirerek, "Örneğin Ragbi sporu. Gürcistan Okçuluk Federasyonu Acara Özerk Cumhuriyetinin katkılarıyla kuruldu. Bu spor dalında da çok büyük başarılarımız var. İki ülke arasındaki mevcut ilişkilerin yanı sıra spor faaliyetleri alanında da ortak projeler gerçekleştirebileceğimize inanıyoruz. Örneğin Artvin-Acara ya da Acara-Türkiye ortak güreş müsabakaları düzenleyebiliriz" ifadelerini kullandı. Acara Özerk Cumhuriyeti Eğitim Kültür ve Spor Bakanı Giorgi Tavamaashvili, Türkiye ile Gürcistan arasında çeşitli alanlarda yakın işbirliği yürütüldüğünü kaydederek, ticari, ekonomik, turizm ve eğitim alanındaki işbirliğinin her iki ülke halklarını daha da yakınlaştıracağını söyledi.

Spor alanındaki işbirliğinin çok önemli olduğunu vurgulayan Tavamaashvili, şöyle konuştu: "Bizim bu konuda büyük tecrübelerimiz ve başarılarımız var. Aynı zamanda belirli sorunlarımız ve sıkıntılarımız da var. Özellikle altyapı konusunda sıkıntılarımız var. 2017-2018 arasında bu sorunları çözeceğimize inanıyoruz. Bölgemizde ve şehrimizde çok önemli spor tesisleri inşa edilecek. Bu şekilde işbirliğimiz ve ortaklığımız çok daha kolaylaşacaktır. Bugünkü toplantıda çok açık ve net bir şekilde konuları görüşmeliyiz. Türkiye'nin desteğini bekliyoruz. Bizim de spor alanında tecrübelerimiz var. Bu işbirliği toplantısının her iki ülkeye fayda sağlayacağına inanıyorum." - "Bölgemizde spor altyapısı gerçekten dünya standartlarındadır" Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım ise DOKA olarak Gürcistan ile Doğu Karadeniz ilişkilerinin gelişmesine çok büyük önem verdiklerini dile getirerek, "Bu ilişkilerin daha da geliştirilmesi ve somut projelere dönüştürülüp daha sağlıklı, daha sürdürülebilir hale getirilmesi çok önemlidir.

Özellikle uluslararası arenada başarılı olmanın koşulu da bu tür ilişkilerden geçiyor" değerlendirmesini yaptı. Her iki bölgenin turizmde çok önemli yerlere geldiğini ifade eden Kaldırım, "Gürcistan ile rakip değiliz, tam tersine birbirimizi tamamlayan unsurlar olarak görüyorum. Dolayısıyla bu işbirliği her iki ülkeye güç ve büyük deneyim kazandıracaktır" diye konuştu. Spor alanındaki işbirliğinde, her iki bölge yetkililerinin aynı masa etrafında toplanarak bir yol haritası çıkarılmasını çok önemsediklerini vurgulayan Kaldırım, şöyle devam etti: "Bölgemizde spor altyapısı gerçekten dünya standartlarındadır. Özellikle uluslararası organizasyonlar konusunda oldukça tecrübeliyiz. Sadece futbol ve basketbolda değil, atletizm, yüzme ve kayak sporu olmak üzere sporun her branşında çok iyi altyapıya sahibiz. Acara bölgesinde de spor alanında çok iyi insan kaynağı olduğunu öğrendim. Dolayısıyla doğru hedefler, doğru stratejilerle hem altyapıyı hem de insan kaynağını bir araya getirip güzel programlar ve projeler oluşturabilirsek başarılı oluruz. Bu anlamda her iki bölge arasında sürdürülebilir spor mekanizmasının kurulması çok önemlidir. Bunun akabinde de ortak kamplar, ortak sporcu yetiştirme programları düzenlenmesi gerekiyor."

Konuşmaların ardından toplantıya katılan her iki ülkenin spor yetkilileri, ülkelerindeki sportif faaliyetler ve sahip oldukları tesisler hakkında bilgi verdi. İki gün sürecek toplantıya, Trabzon, Gümüşhane, Rize, Ordu ve Giresun Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürleri de katıldı.