Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın düzenlemiş olduğu 9 Haziran’ da başlayan Evlad-ı Fatihanla Ayvaz Dede’nin izinde projesi ile 81 ilden gelen gençler Balkanlarda buluştu.

Ayvaz Dede Kimdir?

Ayvaz Dede, 15. yüzyıl da Bosna’ya gelen Horosan erenlerindendir. Manisa-Akhisar’dan geldiği söylenmektedir. Boşnaklar, Ayvaz Dede ile bambaşka bir dünyayı tanırlar, onunla İslamiyet’i, Osmanlı’yı severler. Ayvaz Dede’nin yolu bugün şenliklerin yapıldığı Bosna Hersek’ teki Prusac’a düşünce buradaki insanların susuzluktan sıkıntı çektiğini, suyun çok büyük bir kaya tarafından engellendiğini görür. Bunun üzerine Ayvaz Dede 40 gün boyunca sabah namazının erken saatlerinden itibaren dua eder. 40.  gün rüyasında iki beyaz koçun bu kayaya vurduklarını ve kayanın parçalandığını görür. Uyandığında kayayı parçalanmış bulur ve suyu Prucas kasabasına getirir.

Ayvaz Dede kişiliğiyle gönüller fethetmiş İslamiyet’in yayılmasına büyük katkıda bulunmuştur. Örnek karakteri sayesinde ikamet etmiş olduğu Vesela köyündeki bütün Hıristiyanlar toplu olarak İslamiyet’i kabul etmişlerdir.

Bosna Hersek’ de her yıl düzenlenen Ayvaz Dede şenliklerinin 505. Yıl etkinliklerine Gençlik ve Spor Bakanlığımızın yapmış olduğu proje kapsamında 81 ilden gelen gençler buluşarak Bosna- Hersek’ in Türkler tarafından fethini yerinde kutladılar.

İlimizden projeye Gümüşhane Gençlik Merkezi Lideri Gülben Şahin, Gençlik Merkezi gönüllü çalışan gençlerinden Hanife Esen ve Arzu Gül Şahin katıldılar. Proje kapsamında Edirne’ den yola çıkan gençler Yunanistan, Makedonya, Arnavutluk, Bosna Hersek ve Kosova ülkelerini ziyaret ettiler. Ziyaret esnasında Osmanlı döneminden kalan tarihi, kültürel ve turistik yapıları yerinde görme imkânı buldular.  

Gençlik Merkezi üyesi ve aynı zamanda gönüllü çalışanı Hanife Esen; ‘’ 9 günde 5 ülke gezdik. Ayvaz Dede şenliklerine katıldık ve Bosna’daki savaşın izlerini yerinde gördük. Türklerin Balkanlarda ne kadar çok sevildiğini hissettim. Başta Gençlik Spor Bakanımız Sayın Akif Çağatay Kılıç olmak üzere, emeği geçen herkese çok teşekkür ederim.’’ diyerek düşüncelerini dile getirdi.